A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_get_iv_size() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 320

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_create_iv() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 321

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_encrypt() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 322

kip&co |

Fietshelmen voor schoolkinderen Provincie Zeeland

artikel op de site van hvzeeland, 11 januari 2011
 

Door: Roland de Jong

 
 POORTVLIET - Maandag ontvingen de kinderen van groep 1 tot en met 4 van basisschool De Eevliet in Poortvliet allemaal een gloednieuwe fietshelm. Deze werd uitgereikt door Commissaris van de Koningin Karla Peijs.

Het uitreiken van de fietshelmen werd vooraf gegaan door een kindertheater, waarin op een speelse manier het nut van de helm werd toegelicht. Peijs gaf daarna zelf het goede voorbeeld door op de fiets te vertrekken, uiteraard met fietshelm.

In het theaterstukje werd Karla Peijs door 'Meneer van Onderzoek' (professor) en Pim (schoolgaand kind) aan de kinderen voorgesteld als 'een goede vriendin van de koningin'. De acteurs die Meneer van Onderzoek en Pim speelden, legden tijdens het toneelstukje uit waarom het zo belangrijk is om een fietshelm te dragen.

Peijs nam ook deel aan het stuk als 'mevrouw van de fietsenwinkel'. In deze rol raadde ze Pim aan voortaan een fietshelm te dragen, nadat hij hard op zijn hoofd was gevallen tijdens het fietsen en in het ziekenhuis had gelegen. Nadat Pim de helm in ontvangst had genomen, kregen alle leerlingen (groep 1 tot en met 4) de fietshelm van Karla Peijs.

Na het uitdelen van de helmen gaf Karla Peijs zelf het goede voorbeeld door onder luid gejuich op de fiets te vertrekken. Daarbij droeg zij uiteraard een fietshelm. Een speciale, die er op het eerste gezicht niet uitziet als een fietshelm. Deze nieuwe modellen uit Denemarken lijken op een hoedje of een pet en bieden de mogelijkheid om elke keer weer wat anders op de helm te zetten. Er zijn sportieve modellen, maar ook klassieke of juist hele hippe. Voor ieder wat wils.

Ballonnen
"De Provincie Zeeland is uiteraard erg trots op dit unieke project en dat mag heel Nederland weten. Daarom lieten de kinderen van basisschool de Eevliet 1000 ballonnen op met de boodschap: 'Coole kop, helm op!', nadat ze de fietshelmen hadden gekregen. Aan de ballonnen is een kaartje bevestigd. Wie een kaartje vindt, kan het opsturen naar de Provincie Zeeland en maakt kans op zo'n unieke Zeeuwse fietshelm!"

Het kindertheater en het uitdelen van de fietshelmen zijn onderdelen van het project 'Coole kop, helm op!' dat ook voorziet in een lesbrief, een knutselplaat en informatie voor de ouders. Als proef promootte de Provincie Zeeland in 2010 de fietshelm voor jonge kinderen op Noord-Beveland en in de gemeente Terneuzen. De gemeente Vlissingen volgde in november.

In 2011 kunnen alle Zeeuwse basisscholen meedoen met het project en krijgen alle kinderen van de groepen 1 tot en met 4 de gratis fietshelm. De campagne is een heel belangrijk project, omdat uit onderzoek blijkt dat een fietshelm het risico op hoofdletsel met 85 % vermindert.

Het project is een initiatief van de Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. Mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het college van Gedeputeerde Staten en ZLM-verzekeringen. Daarnaast stelt Center Parcs Port Zélande zwemkaartjes beschikbaar voor de kinderen die de fietshelm na een aantal weken nog steeds dragen.

Ook houden zij een fotowedstrijd: de leerling die de leukste foto maakt met de Zeeuwse fietshelm wint een weekendverblijf op Port Zélande. Vogel verhuizingen uit Middelburg stelt gedurende de periode van uitgifte gratis opslagruimte beschikbaar voor de fietshelmen. De fietshelmen uit Denemarken zijn ter beschikking gesteld door rijwielhandel Piet Voskamp.